Intro Field Target Schieten

Wat is Field Target

Bij Field Target (FT) schiet je buiten met luchtgeweren op klapdoelen die op willekeurige en onbekende afstanden tussen de 7 en 50 meter staan. Het is een uitdagende buitensport die een beroep doet op je vaardigheden in het afstand schatten en schieten.

Waarmee

Met luchtgeweren in kaliber 4,5mm of 5,5mm. Op perslucht of veerdruk (knikloop, onderspanner, zijspanner) in verschillende klassen.  Met een energie van 16 joule (±245 meter/seconde) in verschillende klassen. Maar allemaal met een richtkijker erop. In principe kun je met alle luchtgeweren of buksen HFT of FT schieten, maar veel schutters hebben zo hun eigen voorkeuren voor een buks. Op trainingsdagen of wedstrijden kan je de verschillende buksen en kijkers van de schutters bekijken en vaak ook even proberen. Zo kan je zien wat voor jou het beste werkt!

Waarop

Op klapdoelen van staal met een gat erin waar een lepel achter zit die je moet raken om het doeltje om te laten vallen. De diameter van het gat varieert van 10 tot 40 mm.

Schiethouding

Je mag zelf kiezen: Liggend, knielend, zittend of staand.

Puntentelling

Doel omgeschoten is 1 punt als je FT schiet en 2 punten als je HFT schiet. Bij HFT krijg je ook nog 1 punt als je het doel raakt maar niet omschiet.

FT of HFT

HFT staat voor Hunter Field Target. FT en HFT schiet je met dezelfde luchtgeweren maar het verschil zit in de schiethoudingen en de richtkijker. Bij FT mag je zittend schieten bij HFT niet. Bij FT mag je de kijker verstellen tijdens de wedstrijd, bij HFT mag je niet aan de kijker draaien.

Richtkijker

Voor FT gebruik je een kijker met een grote vergroting, 40 tot 50 keer, en gebruik je de scherpstelling van de kijker om de afstanden te schatten. Voor HFT gebruik je een kleine kijker met 4 tot 12 keer vergroting met bij voorkeur een draadkruis met stippen (Mildot) of strepen erin om afstand te schatten en mee te richten voor de verschillende afstanden.

Ervaringen lezen

Op de site van de DFTA staan een aantal profielen van FT/HFT schutters leuk om te lezen én informatief!

Aanbevolen leesvoer

Anston Field Target Club Hier is heel veel informatie voor de HFT schutter te vinden!