Opheffen axiale speling in focusknop bij de “Big Nikko” Mk3 FT-scope

Aanleiding

Na aankoop van een tweedehands FT geweer met een mooie “Big Nikko”
(=Nikko Stirling Diamond 10-50X60 Mk3) scope, liep ik tegen het volgende probleem aan.

Het extra grote additionele Rowan Sidewheel voor het instellen van het focuspunt, bleek een nogal grote hoeveelheid axiale*- en kantel-spelling te hebben.
Natuurlijk moet het mogelijk zijn om de as te kunnen draaien en moet er dus wat ruimte zijn, maar de speling die aanwezig was, was bij geen enkel ander gelijkwaardig type kijker waarmee ik mijn aangeschafte kijker vergeleken had, zo groot.

Na overleg met de verkoper hebben we samen onderzocht wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn.

Werkwijze en oplossing

illustratie-1Illustratie 1: Focusknop


Het Rowan Sidewheel werd verwijderd.
Door het losdraaien van de 3 kleine inbusschroefjes in de zijkant van de focusknop kon  deze knop verwijderd worden.

 illustratie-2Illustratie 2: Verwijderen inbusschroefjes focusknop

illustratie-3Illustratie 3: Uitgedraaide inbusschroefjes focusknop

 

De focusknop zat strak om het binnenwerk heen, dus met wat rechtstandig kracht  uitoefenen is deze knop los gekomen.

Na het verwijderen is er een messing deel te zien waarin een zwarte deksel geschroefd is.

illustratie-4Illustratie 4: Messing Focusinstelling met deksel en eerste ring

Dit messing deel met het zwarte deksel, is het draaibare deel van de focusinstelling welke de axiale speling heeft.

De gedemonteerde focusknop grijpt met de inbusschroefjes onder de, aan de buitenzijde zichtbare, uitsparing in het messing deel vast.

Om het messing deel zit een zwarte ring aan het chassisdeel/huis van de kijker geschroefd. Deze ring heeft een dunne rubberen seal waar de focusknop overheen geschoven was. De seal sluit door de focusknop het messing deel af van de buitenwereld zodat er geen vuil in kan komen.

Deze ring met seal bleek erg los te zitten, zo los zelfs dat deze met de vingers was te verdraaien….. hierdoor kan het messing focus deel, axiaal bewegen en kantelen. Het messing focus deel wordt namelijk door deze ring vastgehouden en tegen het chassisdeel/huis gehouden.

Begrijpelijk is dat, als er in dit messing focus deel een kleine speling zit, deze hoeveelheid speling in het focuswheel vele malen groter wordt. Het is dus zaak dat de ring waarmee dit focus deel gemonteerd is, goed in het chassisdeel gehouden wordt waarbij het mogelijk moet blijven dit deel te kunnen draaien.

Nadat de ring met seal verwijderd was, bleek na onderzoek van deze ring, de binnenzijde van de ring op het schroefdraad én onderzijde, een soort glasachtige substantie te bevatte.

illustratie-5Illustratie 5: Eerste verwijderde ring met lijmresten

Het lijkt er sterk op dat deze ring met een soort loctite lijm verlijmd is geweest….. en dus nu los zat.

Onderzoek aan de tweede kleinere ring welke nog gemonteerd was op het chassis van de scope en die zichtbaar werd onder de verwijderde eerste ring, wees uit dat deze tweede kleinere ring met een blauwachtige substantie met het chassisdeel/huis van de kijker is verlijmd. Deze ring bleek nog goed gemonteerd te zijn. Ook werd zichtbaar dat er geen glasachtige substantie wat lijkt op de substantie van de eerste ring, aanwezig was op deze tweede ring.

Dit maakt het aanwezig zijn van de glasachtige substantie en de oorsprong nog onduidelijker.

illustratie-6Illustratie 6: De tweede kleinere ring aan het huis

Na het verwijderen van alle lijmresten aan de eerste ring met seal, is deze weer gemonteerd (zonder nu gebruik te maken van lijm).

illustratie-7Illustratie 7: Objectieven ring schroeftool

 

Om nu deze ring voldoende vast te kunnen draaien is gebruik gemaakt van een speciaal stukje gereedschap. Met dit gereedschap kunnen ringen van b.v. camera objectieven (lenzen) gemakkelijk los/vast geschroefd worden.

Controle na monteren van de ring gaf duidelijk aan dat het draaibare messing focusdeel geen speling meer had.

Ook na montage van de focusknop en het Rowan sidewheel was de speling verdwenen en is het probleem opgelost.

Conclusie:

Het blijkt dus dat bij de montage van de ring die het focusdeel van de kijker op zijn plaats moet houden, bij de fabricage wellicht niet goed verlijmd is geweest of dat de gebruikte lijm al opgedroogd was toen de ring gemonteerd werd. Er zaten immers totaal geen lijmresten aan de tweede ring. Dit blijft dus een vreemd gebeuren vooral omdat deze scope van de eerste eigenaar afkomstig waarbij deze scope nieuw bij de leverancier aangeschaft is.

Wellicht is dit toch een zwak punt van deze scope al zijn er verder geen gelijke gevallen bekent.

Over dit ontstane probleem en eventuele oplossing is op het Internet immers niets te vinden. Het betreft in mijn geval een Mk3 uitvoering en dus niet de kwetsbare voorloper, MK2. Bij dit laatst genoemde model is de focusinstelling met slechts één messing schroef aan het verstelbare binnenwerk bevestigd.

Bij dit type kan het namelijk gebeuren dat deze interne messing schroef afbreekt door b.v. een val van het geweer op het grote sidewheel van de scope. Reparatie lijkt dan niet meer mogelijk waardoor opsturen naar de fabrikant waarschijnlijk de enige oplossing lijkt te zijn.

Helaas zijn er op het Internet wel gevallen bekend van de MK2.

Ik hoop dat anderen iets aan deze handleiding hebben zodat het probleem dat eventueel bestaat opgelost kan worden.

R.J.

*) axiale speling = verplaatsing parallel aan hartlijn van de as