Kroniek van een beginner.

Als kind van 10 jaar kreeg ik mijn eerste buks om wat te schieten in de tuin bij mijn ouders. Natuurlijk was de tuin al snel te klein en ons huis stond praktisch tegen de bosrand aan met als resultaat dat mijn vader de buks kon gaan halen op het politie bureau. Heb dus al jong geleerd om met de buks uit zicht te blijven van bromsnor.

Maar het schieten blijft een aardigheid en wanneer ik zelf kinderen krijg wil ik ze dit niet ontzeggen (stiekem wil ik eigenlijk zelf wel weer eens schieten) en koop dan een CO2 buks waar ik en mijn kinderen veel mee schieten in de tuin. Gezien de huidige normen heb ik ervoor gewaakt dat ze deze niet meenemen naar het bos omdat je tegenwoordig geen bromsnor meer achter je aan krijgt, maar een arrestatie team.

In gesprek met een collega op het werk vertelde hij over zijn hobby HFT en vraagt mij of ik het leuk vind om eens te komen kijken bij een oefen avond “en neem gerust je buks mee kan je ook wat schieten”. Zo gezegd zo gedaan neem ik mijn 25 jaar oude buks mee. Helaas had ik net zo goed een tandenstoker mee kunnen nemen want bij aankomst zie ik allemaal professionele lucht geweren en besef dat ik kansloos ben met mijn oude buks. Maar ik mag ook schieten met in mijn ogen de kanonnen van deze enthousiaste groep mensen. En het zaadje is geplant.

Nu met eigen Air Arms 410 en enkele euro’s verder mijn eerste wedstrijd in Spaarnwoude schieten. En ja ik moet nog heel veel leren en omgaan met termen als Parallax, Mildot, Joules en nulpunt afstellen enz enz. Iedereen wil je alles uitleggen maar soms snap ik er maar 10 procent van. Veel lezen en zoeken op het net om alles op een rijtje te krijgen.

Bij de wedstrijd in Spaarnwoude word ik gekoppeld aan Piet, bijnaam Gosert. Leuke vent die mij veel verteldt en waar ik weer veel van kan leren. Hele leuke dag gehad in Spaarnwoude. Piet verteld mij dan ook over de volgende wedstrijd bij FT Schalkhaar en dat dit ook een leuke baan is om te schieten. En voor je het weet druk ik op ”inschrijven doe je hier”.

Nu ben ik gekoppeld aan Jo Sanders wederom een leuke vent die mij veel verteld hoe om te gaan met deze sport en zeker mij meer en meer enthousiast maakt. Ook nu zoveel informatie dat mijn denkraam overbelast raakt maar tevens weer uitnodigt om het uit te gaan zoeken. En weer een leuke dag, nu in Schalkhaar met een leuke groep mensen.
Hoop jullie dan ook nog vaak tegen te komen en mijn streven voor volgend jaar is om een keer rond de 70 punten te gaan schieten.

Albert-Jan B.