Achtergrond / geschiedenis van Hunter Field Target (HFT)

HFT zoals wij dit schieten volgens de regels van de DFTA komt oorspronkelijk uit de UK. Een van de initiatiefnemers is Pete Dutton, in 1996 kreeg hij een industrieel ongeval waardoor hij niet meer kon werken en ook zijn sporten  golf en voetbal moest hij opgeven.

Omdat hij al zijn hele leven verslaafd is aan allerlei schietdisciplines was hij vastberaden zijn schietsport niet helemaal op te geven, hij zocht een vorm van schieten die hij met regelmaat kon beoefenen zonder na afloop veel pijn te hebben. Net als veel andere schutters was hij als jochie van tien jaar begonnen met een luchtbuks en de techniek van het luchtschieten sprak hem nog steeds aan. Tijdens een paar weekenden schieten voor de fun met vrienden maakte hij kennis met een soort van hunter field target en zijn interesse was gewekt.

In 2000 probeerde Pete hunter field target officieel van de grond te krijgen maar er was weinig interesse, er was slechts een klein groepje vaste schutters, er waren wat fun competities en wat matches in de regio. Maar Pete wilde het groter aanpakken. In het seizoen 2001/2002 werd de basis van het UKAHTF kampioen gelegd.

(UKAHFT = The United Kingdom Association for Hunter Field Target)

Nadat er contact was gelegd met andere schutters in het land kwam het project van de grond en ook luchtwapenfabrikanten tonen interesse in de hunter field target sport.  Eind 2002 werden meerdere Field Target clubs aangesloten bij dit hunter field target initiatief als mogelijk nieuwe uitdaging voor luchtschutters. De eerste grote wedstrijd die bij de vereniging Quarry Hunters in South Wales werd gehouden trok honderd deelnemers en werd gesponserd door Simmons, Deben en Theoben met 1500 pond.

Hunter field target is laagdrempelig en kan door bijna alle schutters beoefend worden, van veerbuks met kijker van 30 euro tot dure pcp.

Alle grote fabrikanten sponseren nu de competitie in de UK, de opkomst is nu plusminus 200 schutters per wedstrijd. De tijd dat er 20/30 deelnemers waren lijkt lang geleden. De meeste deelnemers van het eerste uur doen ook nu nog mee. Gezelligheid en sociale contacten zijn een belangrijke factor in deze tak van sport. De nationale competitie in de UK bestaat uit 9 wedstrijden, deze worden bezocht door wedstrijdschutters die hier soms vierduizend mijl per jaar voor reizen maar ook door mensen die in een ontspannen omgeving een dagje willen schieten en zich niet druk maken over hun score.

In 2009 organiseerde de UKAHFT het eerste wereldkampioenschap hunter field target.  Hier doet ook dit jaar weer een Hollands team aan mee op 31 maart en 1 april in Kelmarsch

In 2012 werd het  tienjarig jubileum van het UKH FT gevierd en er zijn nu zo’n 3000 schutters in de UK die regelmatig hunter field target schieten.

In Nederland wordt (Hunter)Field Target gereguleerd door de DFTA (Dutch Field Target Association),  de Nationale Bond voor (Hunter) Field-Target in Nederland, aangesloten bij de KNSA en de World Field-Target Federation (WFTF).

Vanaf 2009 organiseert deze bond het Nederlands kampioenschap (Hunter) Field Target. Tot en met 2011 werden de wedstrijden verschoten op de “Berkenhorst” in Elspeet, en in 2012 bij “De Helm”in Helmond en bij de NFTI op de Maasvlakte.

In 2013 zal naast De Helm en de NFTI ook FT-Schalkhaar een aantal NK wedstrijden organiseren.

We merken binnen onze eigen vereniging dat het buitengebeuren, de invloed van wind en de elementen en het dynamische karakter van (Hunter) Field Target toch aantrekkingskracht heeft op veel schutters, een aantal leden heeft al een luchtwapen aangeschaft voor dit doel.

Op de nachtwedstrijden komen ook fervente vuurschutters die voor de lol een keer meedoen en daarna erg enthousiast zijn.

(Hunter) Field Target is in Nederland een jonge tak van schietsport die springlevend is en klaar om te groeien.

Naast (H)FT willen we bij FT-Schalkhaar ook 100 meter luchtwedstrijden gaan organiseren, de bouw van de buiten baan is in volle gang. Het streven is om van FT-Schalkhaar een multifunctionele buitenschietlocatie te maken waar je minstens 2 maal per week kan schieten.

Hier een kijkje in Engeland: