Ombouwen Drukbuis Cz200 Quickfill en regulator

Het is al wel weer een tijdje geleden dat het werk gedaan is, maar eindelijk eens de tijd om het eens goed op te schrijven en te plaatsen.

De CZ200S, een fijne PCP, laten we daar mee beginnen. Op zoek naar een goede HFT verenigingsbuks voor FT Schalkhaar zijn we uitgekomen op een CZ200S Colour. De buks is licht en compact genoeg voor jeugdschutters, maar ook volwassen genoeg voor volwassenen om er plezier mee te schieten. Wellicht iets wat meer gedrongen dan andere buksen, maar na een beetje wennen is het ook voor volwassenen een prima buks. Standaard in 16J wat de buks prima geschikt maakt voor FT en HFT, daarnaast nog eens erg accuraat en precies. Precies wat je van een buks verwacht. In de standaard uitvoering al een hele goede buks en zo vanuit de doos ook al heel aardig afgesteld. Dat dit een aantrekkelijk buks is bleek snel, er werd niet alleen voor de vereniging een buks aangeschaft, maar er werden 6 buksen besteld die naar Schalkhaar kwamen voor de diverse leden.

Hoe goed een buks ook is, er is altijd wel iets wat beter kan. Zo is de cilinder niet uitgevoerd met een quickfill, zodat je elke keer als de drukbuis gevuld moet worden deze los moet schroeven om aan de fles met een speciale adapter te vullen. Zeker voor een verenigingsbuks niet ideaal, slijtage van de schroefdraad en daarmee lekkage liggen dan op de loer. En de buks is ongereguleerd en levert door de kleine drukbuis net 40 schoten, net een beetje krap voor een HFT wedstrijd. Deze zaken kunnen worden opgelost door het plaatsen van een quickfill en regulator, waardoor en de buks makkelijker gevuld kan worden en meer schoten per vulling heeft. Vandaar dat de verenigingsbuks met een quickfill is voorzien en bij een aantal buksen ook een regulator geplaatst is. Indien een regulator geplaatst wordt, moet er een quickfill geplaats worden, anders is de drukbuis niet meer op druk te zetten.

Na wat uitzoekwerk op internet over hoe een quickfill en een regulator te plaatsen werden er quickfills besteld bij Altaros en regulatoren bij HuMa Air. De keuze voor een HuMa regulator komt voort uit het feit dat deze niet in maar aan de drukbuis gezet wordt waardoor het volume in buis gelijk of zelfs iets vergroot wordt. Daarnaast een degelijk Nederlands product welke zijn waarde ruimschoots bewezen heeft. De regulators staan op 90 bar afgesteld door HuMa.

Het bleek al snel op het internet dat het loshalen van de manometer en het klepveereindstuk van de drukbuis de grootste klus zou worden. Voor het loshalen van deze stukken heb je eigenlijk een extra stukje gereedschap nodig. Een oplossing is een hulpstuk wat bij XTX Air besteld kan worden, echter deze is niet zo geschikt om vaak te gebruiken. Vandaar dat er door “Sjeng” voor ons een hulpstuk is gemaakt van een oud tapijzer. Dit bleek met werken een gouden greep te zijn. Verder om de drukbuis goed te kunnen klemmen in een bankschroef of Workmate is het handig om de buis in te klemmen in 26 mm buisklemmen zonder de buis te beschadigen. Verder hebben nog nodig de met de CZ200 meegeleverde ontluchtingstool, een schroevendraaier, een ring/steeksleutel 10 mm voor de buisklemmen en een set inbussleutels.

Het ombouwen begint met het drukvrij maken van de drukbuis, anders zijn de eindstukken niet veilig te verwijderen. Dit kan door het speciale ontluchtingstool van de CZ200, maar je kan het ook eventueel doen door met een inbussleutel de klepveer in te drukken waardoor de lucht ontsnapt. Daarna de buis in de buisklemmen inklemmen met een stukje papier ertussen om zo beschadiging tegen te gaan.

Als de drukbuis ingeklemd is kan deze in de Workmate (of bankschroef) gezet worden.

enmaal in de Workmate wordt het speciale tool geplaatst op de manometer en de manometer kan worden losgedraaid. De manometer zit echt behoorlijk vast je moet met een tik de boel losdraaien. Maar doordat je met twee handen het tool kan rondzetten, lukt dat altijd.

Na de manometer herhaal je dit dus ook voor de andere kant.

Het ergste werk is nu geweest, de rest eigenlijk verder kinderspel. Nu alles los is maak eerst alles goed schoon en vet de ringen die nodig zijn met een beetje siliconenvet. Dit siliconenvet kan je in diverse hoedanigheid wel ergens vinden, bij de bouwmarkten kan je een tubetje siliconen kranenvet vinden wat prima geschikt is. Maak ook de drukbuis aan de binnenkant goed schoon, je hebt nu de kans om dat te doen. Van het klepstuk moet je de firing pot weghalen, dit kan je eenvoudig losschroeven.

Draai na verwijderen van de firing pot het klepveerstuk op de HuMa regulator en draai het handvast. Vaster hoeft helemaal niet, als de buis eenmaal op druk staat lekt deze niet als het goed is. Wil je de buks extra zuinig met de lucht laten omgaan, draai dan eerst met een schroevendraaier de schroef van de klepveer eerst helemaal vast en geef deze daarna een kwart of halve slag terug. Hiermee zou de buks zuiniger met de lucht om moeten gaan.

Nu is het tijd om de manometer over te zetten van het originele eindstuk op de nieuwe quickfill. Dit kan eenvoudig door de manometer los te draaien met een inbussleutel en opnieuw in de quickfill te draaien na het plaatsen van een nieuwe ring in de quickfill. Let op bij het losdraaien dat het glaasje ineens los kan schieten. Bij het plaatsen op de quickfill kan je dit glaasje als laatste gewoon op de manometer drukken.

Schroef nu de quicfill wederom handvast op de drukbuis en poets de drukbuis nog een beetje op om de sporen van de operatie te verwijderen. De buis is dan klaar voor gebruik.

Tijd om te testen! Zet de drukbuis rustig op druk en controleer op lekkage. Indien alles goed is kan de drukbuis weer op de buks terug geschroefd worden.

Mocht je de buks nog zuiniger willen maken, dan kan je dat doen door de schroef van de klepveer op de breech te verstellen. Hiervoor zal je actie uit de kolf moeten halen. Als je dat gedaan hebt draai je de schroef zover uit totdat deze gelijk aan het breech stuk komt.

Als je actie toch uit de kolf hebt, kan je ook meteen de trekker goed afstellen, op Airgun Accuracy vind je een mooie beschrijving over hoe dat te doen. Eenvoudig stap voor stap te volgen en het resultaat is een fijne trekker die goed afgesteld is.

En dan proof of the pudding, de chronytest. Test of na alle ombouw de buks nog steeds <16J is en of deze constant schiet. Mocht de buks >16J te zijn, dan kan je dat aanpassen met de power adjust schroef van de CZ200S totdat deze weer <16J is. En wat bleek, alle buksen bleken, eventueel na het iets terugschroeven van de kracht, allemaal mooi constant te schieten met max 2 m/s verschil per schot.

Operatie gelukt! En voor op mijn buks nog een laatste handeling, het mag gezien worden dat de buks gereguleerd is.

In de praktijk blijkt het goed te werken. De verenigingsbuks is eenvoudig te vullen, we hebben hiervoor een fles klaarliggen met een externe HuMa regulator op 190 bar, zodat deze door iedereen veilig te vullen is. En mijn buks heeft de eerste wedstrijd erop zitten als leenbuks en blijkt zeker wedstrijdwaardig te zijn. Met een aantal series testschoten kom ik op een 70 goede schoten, een hele prestatie voor zo’n kleine drukbuis.

Kortom, de CZ200S is een heerlijke buks en met de aanpassingen ook nog eens handig en geschikt om een hele HFT wedstrijd te kunnen schieten!

Handige links.
http://www.huma-air.com/
http://www.altaros.cz/en/
http://xtxair.com/es…tegory=15507080
Airgun Accuracy

Handige filmpjes.
https://www.youtube….eature=youtu.be
https://www.youtube….h?v=5M4axnn12IE